Färsaaret

Färsaaret (fääriksi Føroyar, Lammassaaret, tansk. Færøerne) ovat Tanskalle kuuluva saariryhmä pohjoisella Atlantin valtamerellä. Sen kahdeksantoista saarta sijaitsee suunnilleen Skotlannin, Norjan ja Islannin välissä. Saarista kaikilla, paitsi Lítla Dímunilla, on vakituista ihmisasutusta.

Vaikka Färsaaret kuuluvat Tanskalle, niillä on ollut autonomia vuodesta 1948 lähtien. Färsaarilta lähetetään Tanskan kansanedustuslaitokseen kaksi edustajaa. Färsaarten omassa kansanedustuslaitoksessa, Løgtingissa on 27–32 edustajaa.


Maantiede

Färsaaret syntyivät noin 110 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneen tulivuorenpurkauksen seurauksena. Färsaaret koostuvat kahdeksastatoista saaresta Pohjois-Atlantilla. Saarista seitsemäntoista on asuttuja. Saarten pinta-ala yhteensä on 1 399 neliökilometriä. Rantaviivaa saarilla on 1 117 kilometriä. Korkein kohta on Slættaratindur, joka kohoaa 882 metriin merenpinnan yläpuolella.

Färsaarten pääkaupunki on Tórshavn, joka sijaitsee Streymoyn saarella. Färsaarilla vallitsee lauhkea meri-ilmasto. Säätä leudontaa Golfvirta. Keskilämpötila on talvisin noin 3 °C ja kesäisin noin 11 °C.

Färsaarilla ei ole juuri metsää. Viljelyyn käytetään noin kuusi prosenttia maasta. Färsaarilla elää luonnossa ainakin kolmesataa eri lintulajia. Yleisin kotieläin on lammas: saarilla arvellaan olevan noin 70 000 lammasta, ja suuri osa maasta käytetäänkin lampaiden laiduntamiseen. Yleisimpiin kalalajeihin kuuluu muun muassa turska.


Politiikka

Koska Färsaaret kuuluvat Tanskalle, niiden valtionpäämies on Tanskan monarkki. Färsaarten parlamentissa, Løgtingissa on 27-32 jäsentä. Sen jäsenet valitaan vaaleilla neljän vuoden välein. Hallituksenpäämies on pääministeri, joka on tällä hetkellä Jóannes Eidesgaard. Färsaaret kuuluvat Pohjoismaiden neuvostoon, mutta eivät EU:hun.


Talous

Färsaarelaisten tärkein yksittäinen elinkeino on kalastus. Bruttokansantuote henkeä kohden on noin 22 000 Yhdysvaltain dollaria (arvio vuodelta 2001). Färsaarilla käytetään Färsaarten kruunua, joka ei ole itsenäinen valuutta vaan sidonnainen Tanskan kruunun arvoon.


NorthSea.A2003107.1200.250m byNasa 753px
Kuva: Satelliittikuva Pohjanmerestä, 2003. Lähde: NASA.


Linkkejä

Føroyski portalurin - portal.fo http://portal.fo/


Politiikka

Løgmansskrivstovan Hallitus
Løgtingið Parlamentti
Poul Michelsen Finskur Aðalkonsul, Suomen ent. kunniakonsuli


Matkailu

Ferðaráð Føroya; Visit Faroe Islands Färsaarten matkailutoimisto, Visit Faroe Islands.com
Faroe Islands Tourist Guide Färsaarten matkaopas
Atlantic Airways Lentoyhtiö
Smyril Line Lautta
Strandfaraskip Landsins Bussi ja lauttaliikenne Färsaarilla
Saga matkat Suomalainen matkatoimisto (järjestää matkoja Färsaarille)


Ilmasto

Säätiedotus Sää Färsaarilla
Bilder och ljud om fuglar på Färöarna
 (© Kristianshús, Färsaarelaisten lintujen kuvia ja ääniä)
Føroya Náttúrugripasavn Luonnonhistoriallinen museo
Infosivu valaanpyynnistä Färsaarilla (Grindehvalfangst)


Koulutus

Fróðskaparsetur Føroya Yliopisto


Historia ja kulttuuri

Føroya Fornminnissavn Kansallismuseo
Listasavn Føroya Taidemuseo
Norðurlandahúsið Pohjolan talo


753px Map of the Faroe Islands en
Kuva: Färsaarten topografinen kartta, Oona Räisänen. Lähde: Wikimedia Commons.