Färöarna

Färöarna (färöiska: Føroyar) är en ögrupp norr om Brittiska öarna. Ögruppen ingår tillsammans med Grönland i det danska kungadömet. Färöarna är självstyrande i många lokala frågor sedan 1948, och har egen frimärksutgivning sedan den 1 april 1976. Färöarna och Grönland står utanför Europeiska unionen, trots att resten av det danska riket är med. På de arton öarna bor 49,947 (2014) personer, varav ungefär 19 900 i huvudstadregionen och i huvudstaden Tórshavn. 4 600 personer bor i Färöarnas andra stad Klaksvík. Endast en av de arton öarna (Lítla Dímun) är obebodd.

Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, från Kapp Enniberg på Viðoy i norr, till Sumbiarsteinur söder om Suðuroy, 118 kilometer lång. Särskilt västkusten är markant med sina höga, lodräta fågelberg. Slættaratindur (882 meter) är det högsta berget på Färöarna. Längsta avståndet till kusten är 5 kilometer. De flesta orter ligger skyddade på östkusten vid en bukt eller fjord.


Klimat och miljö

Klimatet på öarna är atlantiskt. Golfströmmen gör att det är milt, vilket också medför att hamnar i princip inte fryser. Medeltemperatur under vintern är cirka 3°C och 11°C under sommaren.
Utpräglade landväxter och landdjur har haft svårt att återkomma till Färöarna efter den senaste istiden. Färöarna har ett rikt fågelliv (med 270 beskrivna arter) och marint liv, men bara tre vilda arter landdäggdjur: husmus, brunråtta och skogshare (som infördes från Norge 1855). Träd saknades tidigare helt, men har nu i mycket beränsad mängd inplanterats.

Statsskick

Såsom del av kungadömet Danmark är Färöarna till statsskicket en konstitutionell monarki, med den danska drottningen Margareta II som statschef. Färöarnas parlament heter Lagtinget, och består av minst 27 och högst 32 medlemmar, valda i perioder om fyra år. Färöarna är även representerade i den danska riksdagen Folketinget med två medlemmar. Färöarna har två representanter i Nordiska rådet som en del av den danska delegationen.


Ekonomi

Den viktigaste industrin är havsfisket, som har ersatt det tidigare (för landet) mycket viktiga jordbruket. Jordbruk, jakt och fårskötsel spelar idag en underordnad roll i förhållande till fisket som utgör grunden till nästan all export från Färöarna.


NorthSea.A2003107.1200.250m byNasa 753px
Foto: Satellitbild över Nordsjön, 2003. Källa: NASA.

Länkar

Føroyski portalurin - portal.fo http://portal.fo/

Politik

Løgmansskrivstovan Regeringen
Løgtingið Parlamentet
Poul Michelsen Finskur Aðalkonsul, Finlands fd. Generalkonsul

Turism

Ferðaráð Føroya; Visit Faroe Islands Färöarnas turistbyrå, Visit Faroe Islands.com
Faroe Islands Tourist Guide Reseguide om Färöarna (Dansk)
Atlantic Airways Flygbolag
Smyril Line Färja
Strandfaraskip Landsins Buss och färja på Färöarna
Saga matkat Finsk resebyrå till Färöarna


Klimat

Vädret på Färöarna.
Bilder och ljud om fuglar på Färöarna
 (© Kristianshús)
Føroya Náttúrugripasavn Naturhistoriska museet
Infosidan av Färöarnas styrelse om valfångst (Grindehvalfangst)

Utbildning

Fróðskaparsetur Føroya Universitet

Historia och kultur

Føroya Fornminnissavn Nationalmuseum
Listasavn Føroya Kunstmuseum
Norðurlandahúsið Pohjolan talo / Nordens hus


Map of the Faroe Islands
Bild: Topografisk karta över Färöarna, Oona Räisänen. Lähde: Wikimedia Commons.