Färsaarirahasto perustettiin Tjaldurin järjestämän laajamittaisen Färsaariprojektin yhteydessä vuonna 1975. Rahaston pääoma on karttunut lahjoitusten ja varainkeräysten kautta.

Rahaston tavoitteena on tukea färsaarelaisten nuorten mahdollisuuksia osallistua Suomessa erilaisiin tapaamisiin, seminaareihin tai kursseille sekä erityisesti parantaa heidän mahdollisuuksiaan perehtyä omaan erikoisalaansa.

Färsaarirahasto on kutsunut keskimäärin joka toinen vuosi stipendiaatin Suomen vierailulle.

Färsaarirahaston stipendiaatille tuetaan viikon matka Suomeen, jonka aikana hänellä on mahdollisuus tutustua maahamme ja kulttuuriimme. Stipendiin sisältyy viikon oleskelu Helsingissä, matkakulut, majoitus ja päiväraha. Tjaldur järjestää vierailun aikana kunkin stipendiaatin alalle kohdennettua ohjelmaa, sekä jäsenillan, jossa stipendiaatti esittelee itsensä sekä kertoo omasta maastaan ja toiminnastaan.


FÄRSAARIRAHASTON STIPENDIAATIT

 
2020 | Jón Sonni Jensen


Artist Talk & Näyttelyn avajaiset

22.1.2020 klo 17–19

Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki (TING-sali)


Näyttely:  The Swatch Series

22.1.2020 – 29.2.2020

Pohjoismainen kulttuuripiste, Kaisaniemenkatu 9, Helsinki


Färsaarirahaston hallitus valitsi Färsaarirahaston stipendiaatiksi färsaarelaisen kuvataiteilija Jón Sonni Jensenin. Hän vierailee Helsingissä 20.–26. tammikuuta 2020. Vierailunsa aikana hän asuu HIAPin Villa Eläintarha taiteilijaresidenssissä. Tjaldur järjestää yhteistyössä Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa yhteisen tapahtuman, jossa stipendiaatti esittelee taidettaan. Taiteilija pitää myös näyttelyn Pohjoismaisessa kulttuuripisteessä 22.1. – 29.2.2020.


Lue lisää näyttelystä täältä.

Lue lisää Artist Talk & Näyttelyn avajaisista täältä.

Linkki Facebook-tapahtumaan.


Jón Sonni Jensen’s Artist statement:

My practice scrutinizes the bodily with premise in biology and the psychology between repulsion and appeal. With respect to these subject matters I particularly base my research on theories and imagery methods within medical technology and an experimentation in the psychosomatic experience of materials. Through my depictions of the corporeal as fragment, construction and mass-product as well as my undeviating utilization of a juxtaposition of corporeal and ‘clinical’ materials, I aim to simultaneously generate familiar and alienated notions of the bodily and its identity.

www.jonsonnijensen.comJSJ Portrait 753
Kuva: Jón Sonni Jensen.


2014 | Mariann Hansen

Mariann Hansen on nuori teatteritaiteilija Färsaarilta. Hänelle on myönnetty vuoden 2014 Färsaari-stipendi, jonka tarkoituksena on tutustuttaa nuoria färsaarelaisia taiteilijoita Suomen kulttuuriin. Stipendin myöntää Tjaldur - Ystävyysseura Suomi-Färsaaret yhdessä Pohjola-Nordenin kanssa. Mariann Hansen vierailee Suomessa 14.–22. joulukuuta.

Mariann Hansen osallistui jo kouluaikoinaan teatteritoimintaan Färsaarilla. Hän näytteli ja ohjasi koulunäytelmiä. Liettuan Kleipedassa vietetyn opiskeluvuoden jälkeen hän jatkoi opintojaan joissa näyttelemisen lisäksi kuului ohjausta, performanssia ja muuta näyttämötaidetta, jotta hän - omien sanojensa mukaan - "voisi tyydyttää monipuolisuuden ja liikkeen tarvetta”.

Mariann Hansen on monena vuotena esiintynyt Färsaarilla, varsinkin Sjónleikarhúsið-teatterissa ja Kansallisteatterissa Tórshavnissa. Tällä hetkellä hän opiskelee teatteri- ja performanssitaidetta Islannin Taideakatemiassa Reykjavíkissä.

Suomen vierailun aikana hän tutustuu pääkaupunkiseudun teatteri- ja taide-elämään.


Mariann promo web
Kuva: Mariann Hansen, promokuva 2014.


2012 | Brandur Enni

Brandur Enni
oli Helsingissä Färsaarirahaston stipendiaattina 2.3. - 10.3.2012. Suomessa vieraillessaan hän esiintyi Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Aleksis salissa (3.3.2012).

Brandur Enni on syntynyt ja kasvanut Färsaarilla, jossa hänen muusikkouransa alkoi varhain. Hän debytoi 12-vuotiaana vuonna 2002 albumilla Waiting in the Moonlight. Brandurista tuli nopeasti suosikki, ei ainoastaan Färsaarilla vaan myös Islannissa ja Tanskassa. Färsaarilla Brandur on osallistunut useita kertoja Klaksvíkin, Tórshavnin, Götan ja Suðuroyn saaren kesäfestivaaleihin.

Brandur ei ole vain esiintyjä tai lauluntekijä. Hän on myös taitava muusikko, joka soittaa kitaraa, pianoa, trumpettia ja flyygelitorvea. Mediatalo Miðlahúsið palkitsi vuonna 2009 Brandurin Färsaarten parhaana mieslaulajana hänen upean äänensä takia.

Brandur on asunut ja opiskelellut Ruotsissa, jossa hän on esiintynyt konserttisaleissa ympäri maata. Nykyään hän on palannut Färsaarille.

Hänen verkkosivunsa löytyy osoitteessa www.brandur.com.

Katso Brandurin ohjelma suomenvierailun aikana täältä (PDF).


Brandur Enni Färsaarirahaston stipendiaatti 2012
Kuva: Brandur Enni, promokuva 2011.2009 | Brynhild Næs Petersen

Färsaarirahaston vuoden 2009 stipendiaatti oli taidehistorioitsija Brynhild Næs Petersen, kotoisin Fuglafjörðurista. Hän vietti viikon Helsingissä 8.–14.11.2009 ja ehti nähdä eduskunnan, Hanasaaren kulttuurikeskuksen, Ruotsalaisen teatterin näytännön Körsbärsträdgården sekä tutustua muutamiin taidenäyttelyihin.

Brynhildin vierailun yksi kohokohta oli vierailu Länsipohjola-illassa, joka järjestettiin Nifinissä keskiviikkona 11 marraskuuta. Brynhild esitti mielenkiintoisen färsaarelaisen kulttuurielämän ajankohtaisista tapahtumista kootun powerpoint-esitelmän sekä esitteli projektin Cafe Pantopia. 

Cafe Pantopian ajatuksena on luoda yhteinen kohtauspaikka Pohjois-Atlantin maiden ihmisille (Grönlanti, Islanti, Färsaaret ja Tanska). Tutustu projektiin osoitteessa www.cafe-pantopia.net.2007 | Búi Dam

Färöfondens styrelse beslöt att inbjuda Búi Dam, musiker, sångare, komponist och skådespelare att besöka Helsingfors under en vecka 2–9 mars 2007. Búi Dam är numera en mycket känd musiker och sångare på Färöarna. Búi Dam uppträdde på Nordisk vinterdag på Hanaholmen.

Läs mer om Búi Dam: www.composers.fo/bui+e+dam.html