Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Kära medlemmar och vänner,

i år fyller Tjaldur 40 år och vi skall fira det på olika sätt. Vi skall publicera en jubileumsversion av Tjaldur Tíðindi samt hålla en jubileumsfest med färöiskt tema.

Tjaldur har erfarit stora förändringar inom de senaste åren och vi har varit lite tysta om oss. Nu må det bli en förändring och vi skall bli bättre på att kommunicera om våra planer åt er, kära medlemmar och kära vänner ─ för det har vi, planer om kommande aktiviteter som berör vårt kära Färöarna och folket som bor där. Vi önskar också omforma vår verksamhet mot en mer öppen verksamhet. Läs mer om de planerna i vår kommande jubileumstidning.

Som vi sagt tidigare också, försöker vi följa tiden och förflytta vår kommunikation till nätet, och nå er medlemmar också genom social media. Vi tänker publicera vårt medlemsbrev på vår webbsida samt att skicka den som e-post (kom ihåg att skicka oss era e-post adresser till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.).

Alt tað besta,

å styrelsens vägnar,

Eija Mäkivuoti

Tjaldurs ordförandeMedlemsbrev 2, 2015

Nyheter, kommande verksamhet och medlems information


40-års jubileums-tidning


I år jobbar vi med ett jubileumsnummer av vår medlemstidning som nu stått på is för ett tag. I tidningen skall vi komma ihåg Tjaldurs aktiviteter och de personer som har varit aktiva i föreningen under åren men vi skall också blicka in i nutiden samt presentera våra planer för den nära framtiden.

Till jubileumstidningen skriver Tjaldurs nuvarande och föregående styrelsemedlemmar texter med olika teman som berör Färörna, var och en från sin egen synvinkel och intresseområde.

Våra två senaste Färöfond-stipendiater, Brandur Enni och Mariann Hansen, delar med sig om sina vistelser till Finland genom ord och bild. En av våra nyaste medlemmar, Anna Leppänen från Vasa, skriver om sin tid som Nordjobbare på Färöarna i somras.

Tidningen skall vara färgrik och jubla vår bilaterala verksamhet under dessa magnifika fyrtio åren – ni kan förvänta er lite av det traditionella men också mycket av det nutida Färöarna – så som vi ser det och hur det har visat sig till oss. Med finns till givetvis också bilder av får och berg . . .

Om du vill ta del i att skriva något till vår tidning kontakta Tjaldurs ordförande Eija Mäkivuoti, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


40-årsfest / Färökväll

Jubileumsfesten arrangeras i november i Helsingfors. Datum och mer info om festen publiceras på Tjaldurs webbsida, Facebook-sida och -grupp samt en inbjudan skickas per e-post till medlemmar.


Medlemskap / medlemsavgift / lottning åt medlemmar

Tjaldur vill hjärtligt tacka våra medlemmar som stött vår verksamhet under åren. Ni som står på listan som medlemmar men inte har betalat medlemsavgift för år 2015, hör av er till oss (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) om ni ännu vill vara Tjaldurs medlemmar.

Vi lottar ut 3 Birgits trädgård-fotoböcker till medlemmar som betalar eller har betalat medlemsavgiften för år 2015. Vi välkomnar också nya medlemmar till denna utlottning och medlemskap. Samtidigt uppdaterar vi våra postningslistor, så skicka er post adress och e-post adress åt oss till den ovannämnda e-post adressen.

Information om hur du kan betala medlemsavgiften hittar du på vår webbsida: www.tjaldur.fi/sv/verksamhet/medlemskap

Jubileumsnumret blir postat till alla betalande medlemmar i början av december.


Birgits trädgård – fotobok om Färöarna

Tjaldurs nuvarande ordförande Eija Mäkivuoti har gjort en fotobok om Färöarna. Tjaldur har varit med och stött bokens publicering. Boken publicerades på Färöarna av förläggaren Sprotin i juli 2015. Nu skall boken också publiceras i Finland och det firas genom boklanserings tillfällen i Helsingfors och i Torneå. I Helsingfors tar boklanseringen plats på Kulturkontakt Nord i Kajsaniemi, där det arrangeras också en utställning. Utställningen pågår från den 19 oktober till den 30 oktober.

Ni är välkomna att delta i vernissage och boklansering den 19 oktober kl. 18.00–20.00 på Kulturkontakt Nord (eller på Aines konstmuseum 23.10. i Torneå eller på Føroyahúsið 9.10. i Köpenhamn).

Ni hittar mer info om bokprojektet på www.eijamakivuoti.net/birgits-garden/ eller på Eijas Facebook-sida www.facebook.com/eijamakivuotiphotography

Följande evenemang arrangeras under oktober:

9 oktober // Bok release (Köpenhamns kulturnatt), Føroyahúsið, Köpenhamn: www.facebook.com/events/1653319284925312/

19 oktober // Vernissage och bok release / Utställning (19.1030.10.), Kulturkontakt Nord, Helsingfors: www.facebook.com/events/1653319284925312/

23 oktober // Bok release, Aines konstmuseum, TorneåHaparanda: www.facebook.com/events/1647387238870174/


Nordisk julmarknad 28.11.

Tjaldur deltar i Nordisk julmarknad som arrangeras på Kulturkontakt Nord i Helsinfors den 28.11.2015.

Läs mer om marknaden på Kulturkontakt Nords webbsida: www.kulturkontaktnord.org/sv/content/nordisk-julmarknadKontakt //

Tjaldur – vänskapsföreningen Finland-Färöarna r.f.

www.tjaldur.fi // Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Följ oss på facebook

www.facebook.com/tjaldur.fi // www.facebook.com/groups/118854656949/