Mikä on Tjaldur? Sana tarkoittaa fäärinkielellä meriharakkaa (Haematopus ostralegus), joka on Färsaarten kansallislintu.

Siksi ei ollut sattuma, että vuonna 1975 perustettu Suomen ja Färsaarten ystävyysseura sai nimekseen Tjaldur.

Yhdistys haluaa edistää Suomen ja Färsaarten suhteita ja ystävyyssiteitä. Valtiollisella tasolla yhteistyötä on harjoitettu Pohjoismaisessa Neuvostossa ja Pohjoismaisessa Ministerineuvostossa. Tjaldur haluaa siirtää tämän yhteistyön ruohonjuuritasolle ja esitellä Färsaaret tavallisen kansalaisen näkökulmasta.

Toimintaamme kuuluu näyttelyitä, esitelmätilaisuuksia ja elokuvailtoja, taiteilijavierailuja, kokouksia, kielikursseja ja matkoja Färsaarille – usein yhteistyössä yhteistyökumppaniemme kanssa. Teemme yhteistyötä mm. färsaarelaisen Norden-yhdistyksen (Norrøna Felagið i Føroyum), Torshavnin Pohjolan Talon, färsaarelaisten tiedotusvälineiden ja matkailuyhdistysten kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat myös Ruotsin, Norjan, Tanskan, Grönlannin ja Saksan Färsaari-yhdistykset. Suomessa yhteistyökumppaneita ovat Pohjola-Norden -yhdistys ja sen nuorisoliitto, Pohjoismainen kulttuuripiste, suomalais-grönlantilainen ystävyysseura Uppik, yliopistot, taiteilijaryhmät jne.

Tjaldur on Pohjola-Nordenin yhteistyöjäsen ja pitää toimistoaan Pohjola Nordenin liittokanslian yhteydessä, Fredrikinkatu 6 A 11, Helsinki.

Yhdistys julkaisee myös lehteä nimeltään Tjaldur Tíðindi.

Vuonna 1975 perustettiin yhteistyössä Pohjola-Nordenin ja sen nuorisoliiton kanssa Färsaarirahasto, joka käyttää varojaan kutsumalla nuoria färsaarelaisia tutustumiskäynneille Suomeen.

Tjaldurilla on n. 300 jäsentä.

Oystercatcher drawing by naumann 1905 753px
Kuva: Johann Friedrich Naumannin piirustus meriharakoista, 1905. Lähde: Wikimedia Commons.